Cum sa hipnotizati?

Metoda de inductie “Dave Elman” (modificata)

Pentru ca am descoperit o lipsa majora de tehnici de inductie in romana.. am hotarat sa traduc eu cateva asa ca incep cu cea mai cunoscuta. Metoda Elman , folosita in mod curent in cabinetele de hipnoterapie din SUA.

1.) Catalipsia Ochilor:

Respira adanc. Si pe masura ce lasi aerul sa iasa , inchide incet ochi si relaxeaza-te. Acum , relaxeaza ochi si muschi din jurul ochilor, complet si pe deplin. Relaxeaza-i atat complet incat pe masura ce te relaxezi, ochi tai vor ramane inchisi. Cand incep sa simti ca sunt complet relaxati poti sa incerci sa ii deschizi pentru a te convinge ei raman inchisi.

(pauza) Foarte bine. Acum opreste-te si nu mai incerca sa ii deschizi , relaxeaza-te din nou.
2.) Relaxarea corpului:

Vreau sa iei aceias cantitate de relaxare si sa ii permiti sa coboare din varful capului pana in degetele de la picioare sub forma de valuri calde de relaxare.

(pauza) Foarte Bine….

3.) Fractionarea:

In cateva momente, o sa te iti spun sa deschizi ochi apoi sa ii inchizi. Cand ii vei inchide adancimea relaxarii tale va creste de zece ori. Deschide ochi, acum inchidei. (pauza) adancimea relaxari ta creste de zece ori. (pauza)

In cateva momente iti voi spune sa deschizi ochi si sa ii inchzi din nou, de data aceasta relaxarea ta se va dubla. Deschide ochi, acum inchidei.(pauza) Dubleaza relaxarea (pauza)

Foarte Bine.. In cateva momente iti voi spune sa deschizi ochi si sa ii inchzi din nou, de data aceasta vreau sa mergi mult mai adanc. Deschide ochi, acum inchidei (pauza) Mult mai adanc. Pana jos, jos de tot. Foarte bine.(pauza)

4.) Tehnica de adancire – „Catalipsiei maini”:

In cateva momente am sa iti prind incheietura si am sa iti ridic mana stanga. Daca ai ascultat cu atentie instructiunile de pana acuma, eu cred ca te vei descurca foarte bine, mana ta va cadea pe langa corp ca o carpa umeda. Nu ma ajuta, lasa-ma pe mine sa fac toata treaba. Acum am sa iti ridic mana doar la cativa centimetrii de corp apoi o sa ii dau drumu, cand ii dau drumu, las-o sa cada pe langa corp si sa se opreasca singura din miscare. Si cazi mai adanc in starea de relaxare. (executa miscarea cu mana) . Mult mai adanc. De fapt, de fiecare data cand iti ridic mana si o las sa cada pe langa corp, tu vei intra intr-o stare mai adanca de relaxare. (repeta miscarea de cateva ori)

4.) Testarea starii de somnambulism: Sugestia amneziei:

Bun, acum ca avem un nivel destul de bun de relaxare fizica, sa adaugam si relaxare mentala. In cateva momente iti voi spun sa incepi sa numeri in ordine inversa, cu voce tare. Cu fiecare numar pe care il vei spune, perimitei mintii tale sa devina mai relaxata,mai calma si mai senina. Vei descoperi ca dupa doar cateva numere, mintea ta va devenii atat de relaxata incat restul numerelor vor incepe sa dispara, vor fi mai mici si mai distante vor deveni blurate si vor disparea cu totul. Cand se va intampla acest lucru, vei realiza cat de bine te face asta sa te simti.

Vei incepe sa numeri in ordine inversa de la 100… continuand cu 99… 98….97 permitand ca fiecare litera sa iti relaxeze mintea astfel incat sa ajunga la fel de relaxat ca apa unui lac inghetzat. Vei permite fiacarui numar sa te relaxeze din ce in ce mai tare. Dupa doar cateva numere , cele ce vor urma vor incepe sa dispara.

Acum INCET, incepe sa numeri.

„99”

Bun..

„98”

Relaxeaza-te din ce in ce mai tare

„97”

Acum permitele sa dispara complet…

Au disparut??

Dubleaza relaxarea .. (pauza) Foarte bine.

Cu fiecare ciclu respirator tu te adancesti din ce in ce mai mult in relaxare … nu pentru ca eu vreau asta.. ci pentru ca asa merge mintea umana si pentru ca tu permiti asta fiindca te simti bine in starea asta.

(Acum ai terminat cu inductia, daca totul a mers bine.. clientul este in starea de SOMNAMBULISM, poti sa incepi sa adancesti mai mult sau sa incepi sugestiile!)

Intrebari de baza:

1.) Cum te simti in acesta stare? – Bine!

2.)Daca tu ai o credinta, religioasa, morala … crezi ca eu as putea sa te pun sa faci ceva inpotriva ei? – Nu!

3.)Imi poti spune numele tau complet? – %Numele lui%!

5.) Terminarea transei:

Acum o sa numar pana la cinci , cand ajung la cinci sau chiar si inainte, ochi ti se vor deschide si te vei simti relaxat si revigorat. (incepe sa numeri, cu fiecare numar incearca sa revii la vocea treaza si alerta dinaintea sedintei…daca ajungi la numarul patru si el nu a deschis inca ochi, spui)

Cand o sa zic urmatorul numar , ochi tai se vor deschide si te vezi simtii relaxat si revigorat. Cinci , ochi deschisi, te simti relaxat si revigorat!

Tradusa de Neacsu Iulian Alexandru dupa „The Dave Elman Induction (Modified)”, originalul se poate gasii la adresa:

http://www.hypnosis101.com/dave-elman-induction.htm

Mai multe informatii pe Psychology Tips & Tricks

Alexandru Neacsu

Diplomacy is telling someone to Go to Hell in such a way, they look forward to taking the trip.
Why u no share or comment?
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0