Cum sa inveti rapid un limbaj de programare?

Tutorialul acesta este pentru un coleg de-al meu care vrea sa invete C++ pentru a intra la Universitatea din Bucuresti.

Reguli esentiale:

1. Cea mai importanta regula in a invata rapid orice limbaj de programare: “Google este cel mai bun prieten al programatorului!”.

2. Multe din limbajele pe care le invatati au legaturi de rudenie unele cu altele:

( bazate pe  C ) C ~  C++ ~ PHP ~ Ruby
( bazate pe Java ) Java > Javascript ~ Actionscript
( bazate pe Basic ) Pascal Basic ~ Visual Basic ~ .vbs
( bazate pe Consola OS ) Bash ~ BAT ( nu sunt chiar limbaje ele doar ruleaza executabile intr-o serie )

Tot de tinut minte este ca desi limbaje ca C# sau VB .net par diferite, ele sunt de fapt doar limbajele clasice la care s-au adaugat obiectele din .net.

Makeup-uri : HTML, XML, JSON, CSS , etc nu sunt limbaje de programare ( desi multi le confunda ) sunt doar pentru stilizarea textului ( deci nu se executa ).

Framework: JQuery, ExtJS, CakePHP, Symphony, Zend, etc nu sunt limbaje de programare ci doar adaugari la limbajele clasice ( primele 2 la java si cele din urma la PHP ) pentru a usura developmentul.

3. Un truc foarte simplu este sa iti impui un scop. Ex: “vreau sa fac un program care sa imi spuna cate caractere are un anumit string”.

4. Toate limbajele de programare au structuri de control. Adica for, while, if, else ( desi in unele limbaje au alte denumiri. Ex: switch in C  si select in VB )

Haideti, de dragul topicului, sa prespunem ca eu cunosc PHP si vreau sa invat Javascript. Pasii pe care ii urmez eu ca sa invat javascript sunt urmatorii:

Pasul 1: Trebuie sa gasesc functia/functiile de afisare ca sa pot afisa cumva variabilele in timp ce lucrez ( ex: x = 5 * 2777789999 ?? cat o fi asta?? ). Pentru asta trebuie sa ‘googlesc’ ceva de genul: “output functions in javascript” sau ( mult mai simplu ) “Hello World in Javascript“.

Gata, am gasit! In Javascript pot afisa cu document.write() sau alert().. aaa.. si daca am firebug instalat pot folosi console.log() .

Super acum pot sa fac alert(x) si sa aflu ca x = 69444749975.

Pasul 2: Ok, acum am nevoie de forma variabilelor ( unele limbaje de programare vor ca variabilele sa fie definite cu un tip ), le caut pe google cu Hello World in Javascript” sau “variables in Javascript“.

Din primul rezultat am aflat ca variabilele sunt de forma “var x = 5″ . Deci tipul este definit automat de Javascript. Diferenta, vad, este ca in java trebuie sa scriu “var” in fata.

Pasul 3: Ca sa merg mai departe am nevoie de o functie care numara cate caractere sunt intr-un string. Din fericire nu trebuie sa fac eu una.. mai mult ca sigur limbajul are deja o astfel de functie.

Stiu ca in php, functia de numarare a caracterelor este strlen($str) dar in javascript nu am nici cea mai vaga idee care e functia.  Asa ca am sa googlesc “strlen() in javascript“. ( Daca nu stiam nici functia din php atunci incercam sa ma aproprii cu o descriere “count characters string in javascript” )

Aha, deci functia de numarare este de forma variabila_mea.length();

Pasul 4: Pot sa construiesc aplicatia…

var variabila_mea = "Alex";
var rezultat = variabila_mea.length();
alert(rezultat); // Apare o casuta in care scrie "4"

Alexandru Neacsu

Diplomacy is telling someone to Go to Hell in such a way, they look forward to taking the trip.
Why u no share or comment?
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0